Möte med musikern Stefan Andersson

En som i ord och toner på ett enastående sätt beskriver Carlstens fästning och några av fångarnas öden är Stefan Andersson. Igår hade jag förmånen att få ta en fika på kajen med Stefan. Inspirerande och roligt att få prata med någon som uppskattar och uppslukas av historia lika mycket som jag själv gör. Och hur kan man bara komma på så många fantastiska melodier? Imponerande! Jag har ju rätt många sidor på mig när jag skall beskriva något, men att med så få ord förmedla människoöden på ett sådant sätt att man färdas genom tidsrymden och berörs – begåvad är det minsta jag kan säga.

Föreställningen No. 90 Kleist hålls uppe på Carlstens fästning för tredje året i rad. Ni som inte varit där ännu har något att se fram emot! Musiken strömmar från Riddarsalen, tränger genom de grå stenmurarna och skänker tröst till de själar som ännu irrar runt uppe på Carlsten. Jodå, det händer saker där uppe, fråga Eiwe & Siri som bor i kommendantshuset!

Skivorna ”No. 90 Kleist” samt ”Skeppsråttan”, båda av och med Stefan Andersson går varma medan jag sitter och klurar på bok tre.

 http://www.stefanandersson.nu 

RADIOINTERVJU 

Förra veckan var det radiointervju. P4 Göteborg med Lena Rångeby. För er som vill höra hur det lät:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2369&artikel=3708487 

Det är en intressant tillvaro jag har. Spännande möten, klurande på historier och däremellan tvätt och dagishämtningar.

5 reaktion på “Möte med musikern Stefan Andersson

    • Ja herregud det har jag. En kritig fjortis och jag ske4ms f6ver hur jag se5g ut. Men sne4lla du Ja alla har ge5tt igenom det. Men jag ff6rsf6kte aldrig vara ne5gon jag inte e4r. Du verkade inte ff6rste5 vad jag menade med inle4gget. Jag har lagt ner 2000 pe5 trf6jorna och nu finns dom ff6r mindre en halva priset. Klart jag blir sur

    • On the contrary, the real issue IS the name. Saying that she doesn’t want to evrocnt to another last name is not the same as saying that she’s holding herself apart from the marriage. When a woman takes her husband’s last name, they go from man and woman to man and wife. His identity stays the same, and hers changes. When a woman maintains her own last name, she rejects this paternalistic construct. And to suggest that standing up for her deeply held values means that she’s not fully engaged in the marriage is also paternalistic. It’s using a social convention that exalts one group over another as a weapon to keep people in line. Marriage doesn’t mean changing your identity. It means expanding it. She can expand her identity and fully engage in the marriage without changing her name.

  1. Thank you for your thoughtful oemmcnt. I do hold that expanding your identity is changing it and that is a fundamental aspect of getting married. As my friend’s brother pointed out, her identity is based on her father’s name which is also paternalistic. I respectfully disagree that unifying under one name exalts one group over another and is used to keep people in line. To paraphrase Eleanor Roosevelt, no one can make you feel bad about yourself without your permission. Her position was that she wasn’t willing to morph into something else. Joining your life with someone else’s is a form of morphing. A marriage cannot succeed if both parties aren’t willing to alter their life to make room for the other.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.