Tyska journalister på besök inför boksläpp i augusti

I fredags dök de upp. Nio personer – sju tyska journalister, en kamerakille och en filmkille. Jag hade lagt upp ett program för att beskriva Marstrand, förklara min kärlek till denna fantastiska plats och visa olika ställen ur böckerna. Vi började med en middag på Societetshusets veranda. Jag bad alla beskriva vad de gjorde mer exakt. Allt från resemagasin till dagspress. Där satt vi och pratade till solen gick ned i norra inloppet. Sagolikt vackert. Strax innan vi skall lämna restaurangen drar Julia som arbetar med PR på Aufbau, mitt tyska förlag, upp första exemplaret av ”Fyrmästarens dotter” på tyska. Jag känner hur ett stort leende sprider sig över mitt ansikte. Det här är inte klokt. Att sitta med boken i handen och med nio personer kring mig på grund av något som jag hittat på och skrivit ned på datorn. Fantastiskt!!

Lördagsmorgonen startade med en ribbåtstur ut till Pater Noster. Minen på gänget på kajen då de fick se ribbåten var obetalbar. Marstrandsfjorden visade upp sig från sin bästa sida tack vare en svag ostlig vind och knappt några vågor. Det tar inte många minuter ut till Hamneskär. Vi klättrade upp i Pater Nosters fyrtorn och jag pekade ut över de många skären och beskrev skeppsbrott som ägt rum där. Svårt att tänka sig när hela havet glittrar och ser vänligt ut. Lunch i gamla fyrmästarbostaden innan vi återvände – nu till Swedecharters brygga på Koön. Ribbåten byttes mot en segelbåt. Ut genom norra inloppet och upp med seglen. Solen sken och vinden var precis lagom. Vi kryssade runt Åstol, gick utanför Marstrandsön, Klöverön och därefter Albrektsunds kanal tillbaka.

Nästa anhalt var en promenad på Marstrandsön. Stig Christoffersson, Hembygdsföreningens före detta ordförande satt utanför Rådhuset och väntade. Han kan allt om Marstrand, är som ett levande uppslagsverk Jag imponeras ständigt över hans kunskaper och inte minst hans minne! Vi visade Rådhuskällaren, berättade att huset var öns nästa äldsta (kyrkan är äldst) byggt 1647 då vi ännu var danska. Jag beskrev hur de kvinnor som anklagades för trolldom suttit fängslade i källaren i väntan på rättegång och dom på 1670-talet. Tänk om dessa väggar kunnat tala!

Klockan hade hunnit bli över sju innan rundturen på ön var avslutad och vi var på väg mot kvällens middag på restaurang Drott. Ytterligare en sagolik solnedgång.

När jag vaknar på söndagsmorgonen och upptäcker att det regnar lite tänker jag att det nog kommer gå över. Glatt tar jag färjan över till ön för att vinka av större delen av gänget från Hotell Nautic. Casimir och Karl som skall göra ett program för tyska NDR är kvar för att filma i Marstrand under dagen. Himlen öppnar sig och regnet vräker ned. Vi försöker göra bästa möjliga av situationen, men Marstrands gator ligger nästan tomma och jag fryser där jag går och visar, berättar, pekar. Det kan inte vara mer än 12-14 grader och blåsigt. Vi äter sen lunch och värmer oss inne på Lasse Maja.  Gårdagens solsken känns avlägset när regnet smattrar mot rutorna. Stärkta av maten och något torrare återvänder vi ut i kylan. På något sätt lyckas vi i alla fall få till alla de vyer och scener som Casimir och Karl tänkt sig. Klockan hinner bli sex innan jag är hemma.

Måndagsmorgonen bjuder på strålande sol – ett väder som vi hade behövt igår! Att det kan vara så stor skillnad! Endast en tysk journalist finns nu kvar. Karl. Han är trevlig och historieintresserad. Jag har lånat nyckeln till Hembygdsföreningens lilla stuga. Här finna svartvita foton från gamla Marstrand. Karl lyssnar när jag  berättar om sillperioder och gångna släkters steg. Roligt även för mig att få höra hur han arbetar med att bygga upp en film eller ett reportage.

Vi avslutar med Café Matildas räkmacka på kajen innan vi tar farväl.

Maken och barnen befinner sig redan ute på en sandstrand och jag packar snabbt en väska med badkläder innan jag går ned till bryggan och startar vår snipa. Långsamt tuffar jag genom den fullpackade hamnen, ut förbi Ärholmen. Jag känner mig lycklig och tillfreds. Boksläpp i Tyskland i augusti – det är ju inte klokt!

18 reaktion på “Tyska journalister på besök inför boksläpp i augusti

 1. 
Hej Ann, du ligger på tolfte plats på skönlitteraturlistan på Svensk Bokhandel! Hurra! Grattis!
  
Kram

  Simona
 2. Rolig läsning! 
så roligt att hitta dig o din hemsida! vilket spännande liv du lever o stort grattis till framgångarna! Ser framemot att läsa nästa spännande bok!
  Kram Helene (Långön..)  • Hej Helene!
   
Vad roligt att höra ifrån dig! 
Spännande liv – jo det är intressant att ena stunden stå och fixa välling kl 3 på natten och några timmar senare svara på frågor från tyska journalister… Skulle inte vilja byta ut något av det. Men lite galet känns det emellanåt.
Sköt om dig och familjen!

   Vi hörs!

   Ann  • Hej Karina!

   Jag skall försöka bli bättre på att lägga upp saker oftare. Men jag vill ju gärna ha något vettigt att berätta …
   
Har även börjat Tvittra:
http://twitter.com/ANNROSMAN
   Nu skall jag kika på din blogg!

   Hälsningar från Ann  • Posted on Hi there, I discovered your blog by the use of Google at the same time as ichreasng for a similar matter, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 3. 
Hej Ann,
 Jag vill bara säga att jag tycker att du har skrivit en fantastisk bok. Köpte året runt eller vad det allers, kommer inte så noga ihåg eftersom jag normalt inte köper tidningen, eftersom det var en deckare som bilaga. Jag är 42 med 3 barn och älskar att läsa då tid finns och deckare är min favorit. Är riktigt tacksam att jag nappade på erbjudandet för din bok är super och jag måste nu läsa nästa. Hoppas att du fortsätter att skriva mer!
  Stor kram Anna  • 
Hej Anna! 
Tack så mycket!! Jo, det var Året Runt som hade Fyrmästarens dotter som present i förra veckan. Vad roligt att du tyckte om den, som trebarnsmamma misstänker jag att det finns en del annat än läsning att ta sig för …
Hoppas du kommer tycka om Själakistan, och jo, jag håller på med en ny idé som förhoppningsvis dyker upp i bokform till våren.
 Tack snälla för ditt trevliga meddelande och kram tillbaka!

   Ann
 4. Hej Ann, jag gick också och köpte Året Runt, tidningen har jag inte läst än men väl boken! Kanon!
Jättebra skriven, Camilla Läckberg släng dig i väggen! Den här är toppen för västkusten, idag för 17 år sen gifte vi oss och gissa vart bröllopsresan gick? Jo, en dagstur till Marstrand på söndagen efter att bröllpsnatten varit på Fars hatt i Kungälv, så nu kanske det är dags att åka dit igen och ta med tonåringarna… Lycka till med allt skrivande!  • 
Hej Magdalena!
 Ja, för sjutton, det låter som det är hög tid att återvända. Och ta med tonåringarna. Guidade turen på fästningen lämnar ingen oberörd, urgröpningen efter fingertoppar i isoleringscellen och hemliga gångar … Eller ännu hellre, om ni har möjlighet att gå på någon av Stefan Anderssons föreställningar No 90 Kleist. Snacka om att levandegöra historia.
20-22 augusti är det Sekelskiftesdagar i Marstrand. Annars kan man bara åka ut och traska i gränderna, ta ett dopp och en fika på kajen. 
Jag blir urglad att du gillade boken. Vet du om att det även finns en fristående fortsättning ”Själakistan” som kom i våras? Handlar till viss del om Bohuslänska häxprocesserna som började i Marstrand. 
Håller med dig om att Västkusten har mycket att erbjuda. Vet ingen annan plats som är så mångfacetterad.
Nu önskar jag en fortsatt fin augusti och hoppas att ni tar en tur ut till Marstrand!
Hälsningar från Ann  • Hej min ve4n. Alltid skf6nt med lite ve4rmande ord=)!!!!! Kan verkligen behf6vas nu.Kanon med en massa ktesenrportju=)))!!!!!!!! Kan alltod behf6vas de5 man tycker att man aldrig handlar se5 mkt men lik ff6rbaskat blir notan skyhf6g.Ha en go kve4ll!!!!! Kramiz

  • Vokhjuyn,chnayadz nakhndrum em asel Barev DzezQo Yekamuty Internetum Dprocy,mi bciarak yerevuyt er ays jamanakahatvazum,bari bun imastov.shnorhakalutyun em haytnum bolor ayd mardkanc ,lini gaghabari,kazmakerpchakan kam matucman arumov voronq iskapes nvirvadz mshakel en u matucum en ayd ameny inch vstahutyun knershnji apagayi handep.Hajoghutyun em tcankanum bolorin.

 5. 
Hej Ingrid!

  Tack för ditt trevliga meddelande. Det betyder mycket att veta att det finns någon som sitter och väntar på just min bok!
Blocket är fullt av anteckningar, stolpar och pilar hit och dit. Får se om jag kan få ordning på det.

  Glada hälsningar!

  Ann  • This type of operation only exist basuece there is a need for it.If people would be responsible and not spend more then they make, learn to live within their means and pay their bills on time these people would cease to exist.I do not blame the businesses, I blame the customers.

  • I have always loved tpross, playing them was my main thing, I was into basketball mainly, but I have played football, and track. 1 year ago, I fractured a bone in my back called a disc, and then I had to quit tpross. So what is their to do thats closest to tpross, where I can still be involved? Coaching, is what I now dream of doing to help people become the best at that sport, and have fun and make a memory, and make a new family.

 6. Posted on I’ve been absent for a while, but now I reemmber why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.