Mercurium

Mercurium blir titeln på bok 4. Det är det gamla ordet för arsenik …

Så här ser manuset ut just nu – utspritt över köksbordet. Jodå det finns ett system i det. Grönt A4-papper betyder till exempel att det skall in ett stycke av dåtidshistorien där.
Ja, det är bara att fortsätta!

Hoppfulla hälsningar!
Ann

20120123-111126.jpg

32 reaktion på “Mercurium

 1. Hej Ann!
  Titeln låter riktigt bra! Och spännande. Och gåtfull. Kalla kårar efter ryggen … Ser fram emot!
  Härligt köksbord!
  Lycka till! Hälsningar, Helma

  • Tack Helma!
   Jo, det är en hemsk historia jag ger mig på. Och dessvärre sann.
   Hoppas du kommer tycka om den.
   Eventuellt blir det en ny tur till Tyskland i höst, de släpper ju Själakistan ”Die Tote auf dem Opferstein” nu i mars.
   Varma hälsningar till dig i Tyskland från ett vitt Marstrand!
   Ann

   • Hälsningar till ett vitt Marstrand!
    Tack, vad kul! Hoppas det kommer bli så! Jag ska komma dit!
    Ursäkta för den dubbel meddelanden. Jag trodde att det var fel med min dator. Är du snäll o tar bort den? Det ser konstigt ut.
    Helma
    Hälsningar från ett kallt Ruhrområde utan snö inte alls.

   • You know wanna know the reason to our cscseus? 12-5 doesn’t happen to any normal junior varsity/varsity team. The only reason we are where we are is because of you coach. Thanks for a wonderful season so far and hopefully it doesn’t end soon. Oh, and blogging is a little feminine, but I make it manly

 2. Hej Ann och tack för dina andra tre böcker som jag just avslutat och ser fram mot den fjärde. Riktigt bra och spännande underhållning du ger oss läsare.
  Dessutom är det väldigt trevligt att lära känna Marstrand lite och till sommaren åker vi dit. Vilket fantastiskt köksbord – bara ingen öppnar fönstret :-).
  Kram och tack /Ylva.

  • Also in response to Nails . yes first bennar in Everest Basketball history is really good, but i think 13-5 in high school Varsity team with two games left one being for districs. The team is also made up with only freshman and sophomores, and they accomplished that.. it’s pretty good. So i agree with Patrick and Don on Coach of the Year being Mrs. Lowney.

 3. Hej Ylva – tack för din trevliga kommentar!
  Det betyder så mycket – särskilt i den här fasen av skrivandet. Ja, nåde den som rör mina papper.
  Jag ser också fram emot att få boken färdig. Research har tagit mer tid än vanligt i anspråk och historien har tagit sig så märkliga turer. Verkligheten överträffar sannerligen dikten.

  Roligt att höra att ni tar en tur hit – varmt välkomna!

  Kram och tack för ditt inlägg!
  Ann

 4. Efter att ha sträckläst dina tre tidigare böcker ser jag fram emot nummer fyra med spänning! En enda önskan: Skriv fortare för jag har Marstrands och Karin abstinens! Så en fråga; när tror du boken kommer ut?
  Hälsningar,
  Åsa

 5. Hej. Jag måste säga att du är en fantastisk författarinna .
  Jag läser bara böcker som kan trollbinda mig från sidan, och det är det inte många som lyckas med tills nu. Jag har sträck läst alla dina 3 pocketböcker. Hade ej råd att köpa den inbundna fast jag hade velat ha hela serien inbunden.Jag flyttade till Kungälv för ett år sedan och har varit på Marstrand med min familj för första gången förra året.
  Det var roligt att läsa om platser som man själv har varit på.
  Jag ser fram emot din fjärde bok som jag hoppas kunna köpa inbunden men som ensamstående mor så får det nog bli pocket. Men det är ju bättre än ingen bok alla.

  Lycka till och ta hand om dig och din familj.
  Mvh/ Bella

 6. Vilket härligt, kreativt kaos! Här skrivs det också ut manussidor på löpande band just nu… jag förbrukar ett antal bläckpennor och buntar med skrivarpapper när jag redigerar…. lycka till med boken!

  Karina

 7. Hej Ann!
  Du min säkert inte mig bland alla dina fängslade läsare, men i ett försök så träffades vi på Mölndals bokhandel strax innan jul när du signerade porto francos väktare. Det var min Farmor och Farfar som bodde mitt emot strandverket i det lilla vita huset med gröna knutar och den inglasade verandan med massor av pelargonier på 🙂
  Jag har nu kommit till att äntligen få sätta tänderna i Porto francos väktare efter att ha slukat de två första böckerna utan stopp!
  Min vän, Sara, kom fram till mig i skolan här om veckan och frågade om hon kunde få låna böckerna av mig, men eftersom min familj läser dem på löpande band just nu så kunde jag inte det. Men jag kom att tänka på att hon fyller 18 den 23 februari och att jag jättegärna hade velat ge henne dina böcker i present.
  Finns det någon möjlighet att få en, eller flera av böckerna personligt signerad till henne, genom någon bokhandel eller så?
  Tack för dina underbart bra böcker som förgyller den vanliga trista vardagen 🙂
  Kram Johanna Lindberg

 8. Hej Ann!
  du mins säkert inte mig bland alla dina läsare, men i ett försök; vi träffades på Mölndals bokhandel strax innan jul när du signerade böcker. det var mina Farföräldrar som bodde i det lilla vita huset med gröna knutar med glasverandan med massor av pelargonier, vid stranverket på marstrandsön.
  Jag har nu läst dina första böcker utan att kunna sluta, så nu på sportlovet så kommer familjen inte se så mycket av mig när jag börjar med Porto francos väktare 🙂
  Min vän, Sara, fyller snart 18 år och jag hade velat ge henne dina böcker. jag hade hoppats att du kanske ville signera en eller flera av dina böcker personligen till henne, om det är möjligt? 🙂 hon har frågat om hon kunde låna böckerna av mig, men eftersom böckerna just nu byter hand hemma helatiden så kan jag inte låna ut dem.
  Tack för dina underbara, välskrivna och fångande böcker som får en att längta ut till marstrand, kusten och sommaren!!
  MedVarmasteHälsningarOchKram Johanna Lindberg

 9. Hej! Jag och min man tycker mycket om dina böcker! Vi läser med öronen och hoppas att nästa bok också kommer som ljudbok! Väntar med spänning.Yvonne

 10. Hej Ann,
  Har precis avslutat Fyrmästarens dotter.
  Jag var helt fast, kunde inte sluta lyssna. Jag har använt boken som promenadsällskap till jobbet några veckor och oj, så lätt det har gått.
  Skall nu sätta tänderna i Själakistan och jag kan knappt vänta på att få gå till jobbet 😉
  Tack för fantastiskt författarskap och fängslande story. Trevligt när man känner igen sig dessutom. Lycka till med fortsatt skrivande.
  Mvh Eva-Marie

 11. Hej! Vad kul att du har en ny bok på gång, ser fram emot den! Jag älskar din blandning av nutid och dåtid och att få följa parallella historier som knyts samman i slutänden… Tack för att du skriver så bra och lycka till med nästa bok!

 12. Hej Ann!
  Jag har just tillbringat påsken och veckan därpå i finska fjällen – eller fjäll är väl litet för mycket sagt – men i Lappland alltså och streckläst dina tre böcker! De är fantastiskt välskrivna och mycket underhållande och spännande förstås. Man märker att det ligger mycket arbete bakom. Lärde mig nyss ett nytt ord – lajvare – i Själakistan och stötte på det samma vecka i den finlandssvenska språktidningen Språkbruk i en artikel om ordkonst och kunde nicka igenkännande i stället för att tro att jag läst fel :). När jag fick tillgång till datorn igen, gick jag genast in på din sida på Facebook och så här på din webbplats för att kolla om nästa bok är på gång – och visst är den det. Ser jättemycket framåt att få läsa den.
  Tusen tack för dina böcker! Hoppas det blir många fler.
  Hälsningar från Finland
  Eija

 13. Hejsan Ann
  Vill bara säga att din senaste bok Porto Francos Väktare var jättebra, ville inte att den skulle ta slut därför blir jag så glad nu när jag upptäcker att det är en ny på gång;) Ser verkligen fram emot att få läsa den eller lyssna som jag gör varje dag på väg till jobbet.
  Sedan musiken med Stefan Andersson gav mig rysningar precis som han sjunger……och dina barndomsminnen var underbart att lyssna till…….
  Boken berörde mig verkligen! Man kände verkligen med Agnes……

  Tack och lycka till med den nya
  Kram Malin

 14. Jag ska precis börja läsa Porto Francos väktare efter att ha läst dina andra böcker. Jag gillar att läsa i ordning eftersom jag måste få veta hur det går för Karin, Johan och Sara bland andra. Å vad glad jag blir när jag ser att du ändå hunnit ganska långt med nästa bok. Stor kram från en beundrarinna i Luleå. Ps. Jag har recenserat Själakistan på http://www.bibblo.se/bibblotipsar Biblioteken i Norrbotten har en gemensam webbplats.

 15. Hej Ann.
  Vad glad jag blir att det snart kommer en ny Ann Rosman bok.
  Själv bor jag på Tjörn och är ganska ofta på Marstrand,bra utflykts mål.
  Jag har även suttit i Riddarsalen några gånger när Stefan Andersson har sin föreställning,MAGISKT.
  Tack för att du finns och skriver dina böcker,dom är också magiska.
  Cattis

 16. Hej Ann

  Har läst dina böcker och väntar på nästa. Finns det någon datum när den släpps?
  MVH
  Claes

 17. Hej Ann !
  Idag har jag fått din nya bok i min hand. Den kom med säker leverans av din granne Laila. Tack för den fina hälsningen :-).
  Jag fick gåshud av spänning när jag förstod vilken bok det var. Är lite kluven om jag skall börja läsa direkt eller vänta och bygga upp ännu mer ”pirrighet”……..
  Eftersom jag är intresserad av hantverk skulle det verkligen vara intressant att se den handbroderade nådeansökan. Är den framme för visning permanent eller bara under en period?
  Tack ännu en gång.
  Med vänlig hälsning
  Marie
  PS. Jag tror jag struntar i graden av ”pirrighet”, jag börjar läsa NU! DS

 18. Tilfeldig fant jeg boken: ”Porto Francos väktare” i en butikk i Sverige.
  Det ble en interessant og spennende leseopplevelse, har virkelig kost meg med boken. Vinklingen med det historiske bakgrunn stoffet gjorde boken ekstra interessant. Nå vil jeg gjerne kjøpe flere bøker av deg, håper jeg kan få tak i dem på nettet.
  Vennlig hilsen
  Kari L. Hansen, Fredrikstad.

 19. Tack! Så fick jag även i år börja min semester med ännu en fantastisk bok från dig. Den kom precis lagom, dessutom har vädret varit sådant att läsning passat utmärkt. Liksom tidigare år kunde jag inte släppa boken utan sträckläste den. För min del hade det inte gjort något om den var några hundra sidor längre. Uppskattar ditt sätt att skriva där man följer parallella händelser, det för handlingen framåt och man vill komma vidare för att se vad som händer sedan. Detta sätta att skriva gör att man vill sträckläsa. Förvisso en mörk historia i svenskt rättsväsende, men nyttig som ger perspektiv på tillvaron. Kunskap om historia är viktig för att förstå nutiden bättre. Så stort tack för ditt enträgna arbete, boken gav mersmak. Skrev förra året här och önskade något mer om franciskanklostret invävt i en historia. Förstår att källmaterialet är tunt. Men ändå måste deras närvaro på ön ha haft någon positiv inverkan. Kanske kan eventuell präst (eller munk) i nästa bok vara lite mer sympatisk till skillnad från i denna bok. Nu önskar jag dig en välsignad sommar! Hoppas tankar rinner till så jag får förmånen att börja nästa års semester med ännu en välskriven bok.
  pax+
  fr. Patrick

  • Hej Patrick!
   Det är jag som skall tacka för din trevliga kommentar. Ja, historia är fantastiskt på många sätt. Jag vill så gärna att det skall vara levande och ”kännas i magen” för jag tror att det är då man tar det till sig.
   En historia om Franciskanerklostret hade absolut varit intressant, jag satt faktiskt och lyssnade när en av gråbröderna (från ett aktivt kloster) kom för att berätta om klostret som funnits i Marstrand. Saken är den att man inte vet så mycket. Det är möjligt att det finns mer i norska eller danska arkiv men jag har inte kommit så långt ännu. Men ge mig lite tid så kanske …
   Roligt att du engagerar dig – uppskattas!
   Vänliga hälsningar
   Ann

 20. Hej Ann!
  Har inte sett till dig sedan jag läst klart boken så jag väljer att skriva några rader i hopp om att du läser mail.
  Jag är helt förstummad. Vilken fantastisk bok. Den är särskilt speciell för mig på grund av att jag känner till nästan alla platser du beskriver i boken.
  För det första har jag ju bott på en gård i Trävattna i 25 år. Vår son Johan hade en klasskamrat som växte upp hos sina morföräldrar på gården Lilla Gisslared. Dessutom är jag född och uppvuxen i Mariestad och har arbetat i Falköping.
  Vilken enorm research du har gjort. Helt otroligt.
  Tills vidare får du en kram via datorn.
  Mvh Agneta Lundh

  • Hej Agneta!
   Vad glad jag blir att du tycker om boken! Tack!! Betyder ju extra mycket eftersom ni flyttat från Trävattna till Marstrand, trodde inte mina öron när jag hörde det.
   Hälsa maken!
   Kram tillbaka!
   Ann

 21. Hej Ann!
  Har aldrig skrivit till någon författare jag läst förut trots att jag tänkt tanken varje gång jag lagt undan en avslutad bok. Men nu måste jag bara skriva och tacka för en underbar läsupplevelse, har klämt dina böcker dom senaste veckorna och älskar dom! Familjen är som vanligt mindre imponerad av mina läsattacker (som medför bl a en okontaktbar mor/sambo och ett gäng ystra dammråttor..) men för mig är det guld värt:) Fast det är konstigt hur blandade känslorna är mot slutet av senaste boken; man vill veta hur det slutar och spänningen är underbar men man vet också att snart är den slut och vad sjutton ska jag läsa då..;) sambon har också läst böckerna så en resa till Marstrand är nu inlagd i semesterplanerna:)

  Kram och tack!/ Anne

 22. Hej!
  Tack för en härlig läsupplevelse!!! Jag har slukat ’Mercurium’ i vårt fritidshus – tillika mitt föräldrahem – mitt emellan Salaholm och Höverö – i Hasselgården, Floby. Tipset gavs vid kyrkkaffet efter gudstjänsten i Kyrkans Hus i Floby för tre veckor sen, av prästen Anita Karlén – prosten Wenerboms sentida efterträdare – min hustru snappade upp och gav mig boken på min födelsedag i onsdags. Har haft svårt att släppa den. Med Metta Fock var jag förtrogen tidigare, minns hur Lyttkens bok fick genklang i bygden, när den kom ut och jag var barn. John A Lundström, vars namn finns i referenslitteraturen, var min farmors kusin, och Bengt Kjell, som ledde Dig till Hagen, var min jämnårige granne och lekkamrat under uppväxtåren. Själv är jag präst sen 38 år, i Kinna på 18:e året, och känner starkt för västgötabygden. Har ett eget litet projekt i sommar, som kanske blir en församlingsafton frampå höstkanten: att följa upp upp boken ”Västgötagårdar”, som utkom för exakt 80 år sen, och fotografera då avbildade miljöer i dag. I det syftet har frugan och jag under min just avslutade semester, med kamera, besökt både Salaholm och Stola! Boken är suverän – förutom några skönhetsfläckar i korrekturmissar – och har gett mig mycket nöje. TACK!! (Men kan man verkligen rida mellan Stola och Salaholm mitt i vintern på några timmar???!!!)

  Sköna sommarhälsningar Owe Johansson, präst i KInna

 23. Hej Ann!
  Har nästan lyssnat igenom hela boken Mercurium under arbetstid i lastbilen, extra roligt är då jag har passerat de platser som omnämns i boken, det gör hela berättelsen än mer levande och likadant med dina föregående böcker.
  Hade varit spännande att se hur filmatisering av böckerna hade sett ut men böcker är ändå bäst.
  Fast jag bor i Mölndal har jag aldrig varit på Carlsten Fästning men dina böcker gör att jag snart måste avlägga ett besök där! Hoppas ni får en underbar kväll med Metta Focks släktingar.
  Önskar och hoppas du har mer idèer för kommande böcker, tänker på förslaget som Lasse Swahn gav dig om Scotland…men så länge lyssnar jag om alla dina böcker.

  Tack för underbart spännande och målande böcker och valet av Mirja Turestedt som läser böckerna! För det var ditt val eller?

  Janne

  • Hej Janne, vad häftigt att du kört förbi platserna i boken samtidigt som du lyssnat på Mercurium!

   Ja, det låter som om det är hög tid för en tur till Carlsten, från Mölndal är det ju inte långt till Marstrand. Trots att jag varit på fästningen många gånger tröttnar jag aldrig. Jag får en speciell känsla innanför murarna. Kan varmt rekommendera en guidad tur!
   Och jodå, det finns allt fler idéer, det gäller bara att välja ”rätt”.
   Så roligt att du tycker om Mirjas inläsning, kan bara hålla med. Mitt förlag föreslog Mirja och jag fick provlyssna innan vi spikade henne som uppläsare. Skall framföra ditt beröm till Mirja!
   Tusen tack för ditt trevliga inlägg!

   Glada hälsningar
   Ann

 24. Hej!
  Jag har precis lyssnat färdigt på Mercurium och vill bara uttrycka min glädje över att du ger Metta upprättelse. När Mettas ord får en röst, via Cecilia, så grät jag och kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig vad hon gick igenom, där i mörkret och kylan. Så ensam hon var. Så fruktansvärt ensam och utlämnad.

  Jag har läst alla dina böcker och tycker om allihopa, men den här kommer stanna kvar länge, länge hos mig.

  Tack!

  //mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.