Metta Fock, Bokmässan och alla nya pusselbitar

Regnet piskar mot rutorna och jag sitter med tända ljus och en kopp kaffe vid köksbordet som står på en av våra inglasade verandor. Härifrån ser man över sundet till Marstrandsön. Kyrkan, en bit av kajen, Grand Hotell och Carlstens fästning. Tankarna går till Metta Fock, de gör de rätt ofta och även om boken Mercurium är släppt sedan länge så vill inte Metta släppa taget om mig. Det känns så. Hon kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta, mycket tack vare att vi hittade nu levande släktingar som också de betyder oerhört mycket för mig. Cecilia med familj. Som inte alls kände till sin farmors farmors farmor eller hennes levnadsöde. Men som tagit henne till sig och tagit hand om allt material som vi plockat ut från arkiv och alla möjliga – och omöjliga håll. Och häromdagen blev jag kontaktad av en Magnus Ridderbjelke, ättling till Mettas farbror Åke. (Metta ger sig iväg till sin farbror i Dalsland innan första rannsakningen börjar.) På farbror Åkes sida av släkten har man bevarat Mettas minne. Och det kändes fint att kunna koppla ihop Cecilia med Magnus!

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet såg vilket arbete som låg bakom boken och förklarade att ”Den är utan tvekan en av de bästa historiska romaner jag har läst” och påpekade att hans fru Katarina var av samma åsikt. (Se hennes blogg: http://katarinaharrisonlindbergh.wordpress.com/2012/08/19/ann-rosman/

Årets Bokmässa var fantastisk – tack alla ni som dök upp i Forma Books monter. Jag blev helt överväldigad! Köer och kaos. Det var knappt jag trodde det var sant. Och alla glada tillrop här på sidan eller via Facebook och Twitter. Om ni bara visste vad jag uppskattar det!

Efter fyra böcker borde man väl veta hur man gör, kan man tänka. Men kanske var det del av problemet. Arbetet med fyra böcker på fyra år kom ikapp mig och under ett par veckor kände jag mig totalt handlingsförlamad trots att jag redan hade en tanke inför kommande bok. Till slut fick jag ringa mitt förlag och säga att jag behöver mer tid till nästa bok. Jag vill ha tid att undersöka gamla hus i Marstrand, med ficklampa i handen huka mig och gå ner i dragiga källare med stampade jordgolv. Jag älskar sådant! Få den där känslan att man kliver in i en annan värld och egentligen skulle jag inte bli så förvånad om hästdragna träkärror passerade på kajen när jag kom upp från källaren igen. Damer iklädda långklänning och med parasoll i handen …

Jag vill kunna prata med min äldste vän – Marstrands Hembygdsförenings gamle ordförande Stig – när han berättar. Och så vill jag tillsammans med släktforskare Birgitta hitta de där små detaljerna, de där människorna som förmedlar sin del av historien till mig. Människorna i dokumenten, bortom det spröda pappret. För åh vad det är fantastiskt när de kliver fram. Det är ju den historien jag vill berätta vidare i min tur. Jag skall bara få pusselbitarna på plats först …

18 reaktion på “Metta Fock, Bokmässan och alla nya pusselbitar

 1. Hej Ann! Va roligt med Magnus, det innebär ju att det finns nu levande ättlingar från tre av Johan Riddebjelke och Martha Katarina Kafle söner. Hur långt ner kommer Magnus?? Jag och Cecilia är ju sjunde ledet. Kram Monica

  • Jag vet! Helt fantastiskt! Han och Cecilia har fått kontakt, vilket känns väldigt roligt. Och den sidan av släkten har ju behållit Metta i sitt minne och pratat om henne, kanske var det lättare eftersom de är ett steg bort.
   Vet inte hur långt tillbaka Magnus kommer, tror inte han har forskat i det.
   Men snacka om att verkligheten överträffar dikten!

 2. Hej Ann, Jag har läst dina tidigare böcker och tycker mycket om dem, men ännu inte Mercurium – den har jag att se fram emot till julledigheten! //maria

 3. Hej Ann!
  Eftersom jag är mamma ledig och knappt hinner läsa några böcker, så var jag förbi biblioteket och lånade just din senaste bok, Mercurium, på cd-skiva. Det enda jag kan säga är att boken var helt fantastiskt. Att få följa en kvinnas liv och öde fick mig att vilja ha mer Ann Rosman. Tack för att du skrivit en så intressant och spännande bok. Jag lyssnade på boken konstant, när jag ammade, diskade eller var ute och gick!

  Så, nu måste du skriva mer böcker, minst en i månader! :0)

  /Danka

 4. Hej, har precis läst färdigt Mercurium. Måste säga att det är den bästa hittills. Jag blev väldigt tagen av Mettas öde och som nybliven mamma grät jag när hon förlorar sina barn och framförallt Ebba Fredrika. Jag väntar med spänning på nästa bok!

  • Hej Madelene,
   tyckte du att Mercurium var den bästa boken hittills? Vad roligt! Tack!
   Ja, det är fruktansvärt att sitta och läsa hur hon mister sina barn, jag grät när jag satt och tittade på utdragen ur dödböckerna. Att hon dessutom orkade driva en rättsprocess mitt i allt detta är ofattbart.

 5. Hej!
  När jag var på semester på Cypern i oktober letade jag efter något att läsa. I receptionen på hotellet såldes böcker som gäster lämnat kvar, där fanns Själakistan. WOW!!!!! Jag blev helt fångad! Nu har jag läst de andra också, Mercurium fick jag i julklapp och den är nu utläst! Otroligt spännande, historiken är så levande och jag ser framför mig hur Metta arbetar och sliter på gården. Du skriver verkligen fantastiskt bra. Tack – ser fram emot nästa bok. Gott Nytt År!

 6. Hej Ann
  Har läst dina böcker men den här var speciell för mig. Jag är född och uppvuxen i Floby som ligger i Wilske . Jag var klasskamrat med Therese Fock från Höverö och hennes bror Johan var min syster klasskamrat med. Jag hade också flera klasskamrater som bodde i Trävattna i närheten av Gisslared och kyrkan. Salaholm har man åkt förbi många gånger. Roligt att få lite historiska saker om detta stället. Boken var jättebra samt den fina sången efteråt / Inger

 7. Hej Ann
  Har läst dina böcker men den här var speciell för mig. Jag är född och uppvuxen i Floby som ligger i Wilske . Jag var klasskamrat med Therese Fock från Höverö och hennes bror Johan var min syster klasskamrat med. Jag hade också flera klasskamrater som bodde i Trävattna i närheten av Gisslared och kyrkan. Salaholm har man åkt förbi många gånger. Roligt att få lite historiska saker om detta stället. Boken var jättebra samt den fina sången efteråt / Inger

 8. Hej Ann
  Har läst dina böcker men den här var speciell för mig. Jag är född och uppvuxen i Floby som ligger i Wilske . Jag var klasskamrat med Therese Fock från Höverö och hennes bror Johan var min syster klasskamrat med. Jag hade också flera klasskamrater som bodde i Trävattna i närheten av Gisslared och kyrkan. Salaholm har man åkt förbi många gånger. Roligt att få lite historiska saker om detta stället. Boken var jättebra samt den fina sången efteråt / Inger

 9. Hej Ann! Har läst alla dina böcker, tycker alla är väldigt spännande.
  Nu har jag precis läst färdigt Mercurium ,som jag fick i julklapp, hade svårt
  att lägga den ifrån mig. Ser fram emot nästa bok.!
  Vänliga hälsningar Karin Ahlberg

 10. Jag e4lskar hennes bf6cker! Dessutom e4r hon den tregtivasle som jag tre4ffat! Tack! 🙂 Det e4r en resurstje4nst i ett e5r som f6verge5r till le4rartje4nst e5ret efter. Ska bli skf6nt att inte ha ett klassle4raransvar ett e5r och fe5 chansen att studera hur andra le4rare gf6r i sina klassrum! Det enda negativa e4r att det e4r en semestertje4nst, se5 inga lov! MEN e5 andra sidan slipper jag jobba he4cken av mig under ett e5r. Ne4r jag kommer hem e4r jag ledig. Pe5 helgerna e4r jag ledig! Det ska bli otroligt skf6nt! Jag kan e4gna mig e5t barnen heltid ne4r jag e4r hemma!!!

 11. Hej! Jag har på en vecka hört alla dina marstrandsböcker!! Suveränt bra!! Nu undrar jag bara när nästa kommer?? Längtar!
  Tack för bra böcker!

  • Hej Anders,
   tack för ditt trevliga meddelande. Oj, det låter som en rejäl dos Marstrand på en vecka – så roligt att du gillar det du läser / lyssnar på. Härligt att höra! Bok 5 dyker faktiskt inte upp förrän nästa år men jag är i full gång med research och skrivande. Kommer på sikt!
   Glada hälsningar från Ann

  • Hej Anders,
   den här gången har jag bett att få lite mer tid så bok 5 kommer våren 2013. Men så fint att du längtar! Det värmer!
   Hälsningar från Ann

 12. Tack Ann Rosman för dina böcker har läst 4 och dom är alla så bra. Den sista var helt underbar grät log skrattade förfasade över alla ”gubbar” ……
  Väntar på nya böcker Tack än en gång.

  • Hej Margareta,

   jo, när man går igenom de gamla rättegångshandlingarna blir man förbannad och känner sig så maktlös. Det står ju svart på vitt att läsa hur galet allt gått till, hur tokigt man resonerar och mitt i detta sitter Metta. Flera gånger satt jag och skrev och grät vid köksbordet när min man kom hem.

   Varmt tack för ditt meddelande!
   Ann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.