”Utan tvekan en av de bästa historiska romaner jag har läst.” – Dick Harrison

”Det är utan tvekan en av de bästa historiska romaner jag har läst. Min fru är av samma åsikt.”
Dick Harrison om Mercurium.

Med Metta Fock på en hedersplats i mitt hjärta arbetar jag vidare. Boken Mercurium tog både tid och ork men samtidigt gav dem så oändligt mycket. Att få lyfta fram min version av hennes historia och att få höra Dick Harrison med fru Katarina säga att ”det var utan tvekan en av de bästa historiska skildringar som de hade läst” värmde verkligen. Ett citat som jag var stolt över och som skulle stått med på pocketen (men som kommer till nästa tryck).

Jag är ständigt på jakt efter berättelser. Skildringar i gamla böcker eller historier som dyker upp då jag minst anar det och egentligen är på väg någon annanstans. Både jag och historierna. Som nu senast när jag skulle till biblioteket på Marstrandsön för att lämna böcker som jag haft alldeles för länge. Det var då det dök upp någon som var ute och promenerade och just då kom att tänka på ett minne från kriget som han ville berätta för mig. Sådana tillfällen måste man ta vara på och det kan inte hjälpas att biblioteket hinner stänga för jag bara måste lyssna. För mig är det som att få en fantastisk present och jag packar upp ett stycke gammal historia som är ny för mig.

Att sedan gå runt på platsen och söka spår från den där händelsen får mig att gå igång. Föreställa mig vad det var som hände den där gången, pilla på stenarna i husgrunden och undra om möjligtvis den där gamla källardörren med det säregna handtaget är kvar från den tiden. Jag lägger handen på det smidda handtaget för att känna hur det känns. Känslan, åh vad jag älskar den, pirret i magen när jag får kontakt med det förgångna och funderar på hur det påverkar oss idag. Var finns kopplingen? För att den finns är ett som är säkert. Känner familjen som äger huset idag till historiken? Kan de ha mer att berätta, undrar om de har hittat saker i väggar, golv eller tak i samband med någon renovering?

Det är de där små upptäcktsfärderna som ger frön till historier och världar som kopplas ihop. Spår från förr, band till det förgångna. Och jag grubblar över hur jag på bästa sätt skall kunna presentera det för läsaren. Vilka detaljer skall jag välja för att verkligen hitta känslan? Just nu sitter jag och arbetar med bok nummer 5 som inte har någon titel ännu. Jag rotar i arkiv, pratar med ”di gamle” och letar fakta. Fantiserar och tar en kaffe på kajen på Bergs. Den här gången har jag satt av mer tid. Planen är att boken dyker upp på bokdiskarna i april / maj 2014. Vill du följa arbetet med boken får du gärna följa mig på Facebook.

24 reaktion på “”Utan tvekan en av de bästa historiska romaner jag har läst.” – Dick Harrison

 1. Hej!
  Min fru och jag var på Bergs igår söndag och fikade. Såg några böcker i disken och googlade när jag kom hem.
  När jag läser om dig så slår det mig att jag faktiskt har en liten upplevelse
  från Marstrand 1961.
  Det handlar om mordet på May Karlsson. Jag och mina föräldrar fann henne bland klipporna ute vid Skallens fyr. Om du inte redan har full koll på detta så kanske jag kan fylla i någon lucka.
  Med vänliga hälsningar
  Hans Åhs

 2. Hej Ann!
  Än en gång varmt tack för en helt enastående och spännande roman med historiska rötter! Ett stort och noggrannt faktasökningsarbete har lagt grunden till den mest spännande historiska roman jag läst. Den märkliga och tragiska historien om Metta Fock förs nu vidare till läsare många år framöver. Tänk om hon vetat detta! Det sätt Du beskriver historiska skeenden och miljöer på är imponerande.Jag har fått en stor läsupplevelse, och kommer att följa Dig framöver. Trevligt att också ha fått vara med på ett hörn. Har också presenterat Dig och boken i läscirklar och i vänkretsen, så vi är många som väntar på nästa boksläpp! Vänliga, Vårliga Hälsningar! Elisabeth Göthberg

  • Hej Elisabeth och varmt tack!

   Både för faktahjälp i skrivarbetet och nu för ditt fina omdöme om boken.

   Ja, vilket öde! Enda stället i Mettas liv och trakter som jag ännu inte är besökt är Marieberg, fängelset i Mariestad där hon föder Ebba Fredrica. Men det kommer. För Metta finns ofta med mig i tankarna. Och jag hoppas hon ser boken som en sen upprättelse, att hon känner det genom tidsrymden.

   Vänliga hälsningar!
   Ann

 3. Åh vad kul att du har en ny bok på gång, då har vi något att se fram emot och längta till 🙂 Att läsa dina böcker är så härligt, enda felet är att det finns en sista sida i böckerna , man vill ju aldrig att de ska ta slut… Lycka till och ha det bra! / Lotta A

 4. Vill passa på att säga, tack! För dina fantastiska böcker. Har under den gångna veckan bokstavligen slukat ”Fyrmästarens dotter”, ”Själakistan” och ”Porto Francos väktare”. Tack än en gång för underbara böcker!

  Med vänlig hälsning, Beatrice

  • Tack snälla Bea och ursäkta ett på tok för sent svar.
   Min sida är mitt dåliga samvete. Den har varit (och är) lågprioriterad och skrivandet kommer i första hand. Men jag skall försöka bättra mig!
   Så glad jag blir att du gillar böckerna – och det finns även en fjärde ute. ”Mercurium”. Hoppas du kommer tycka om den!

   Vänliga hälsningar!
   Ann

 5. Åh,jag som sett fram mot att läsa din nästa bok i sommar! Nu får jag vänta ett år till! Älskar dina böcker! Är intresserad av historia o tycker dina böcker har en bra blandning an spänning o historia! Ser fram mot nästa! Kram

  • Hej Helena,

   jo, det blev ingen bok i år. Mercurium tog verkligen på krafterna men nu är det inte långt till maj (2014) och då dyker Havskatten upp. Hoppas du kommer tycka om den. Det finns ju så mycket intressant historik att använda sig av och levandegöra.

   Glada hälsningar!
   Ann

 6. Hi and greetings from Vantaa, Finland!

  I write in English, because even though I understand Swedish quite well, I don’t write it very well.

  We just took a one week holiday in Mallorca, Spain with my wife and my two year old daughter. I forgot to take any books with me to the trip. However when we arrived at the hotel where we stayed at, we noticed that people who had stayed at the hotel earlier had left some books behind them, and that there were also some books available in the Finnish language, which is my native.

  At one point when I was watching after our daughter at the hotel room and my wife was about to go down to the hotel pool to sunbathe for an hour, I asked her if she could bring me a book before she goes. In a hurry to be able to enjoy her little moment of free time, she agreed to my request a bit reluctantly. So she went out of the hotel room and returned almost immediately with a book. I looked at the book she gave me, noticed that it was not in Finnish but in Swedish, and asked her why she had brought me a Swedish book.

  My wife told me that the book she gave me was the only book that was on a table closest to our room in the same floor, and if I wanted to read a Finnish book I should myself go downstairs and look for a Finnish book. I did not bother to go downstairs, so I decided that I would see if the Swedish book was any good, and if my Swedish was good enough to follow the book.

  The book my wife brought me was Mercurium. I read it in three says (I noticed the language wasn’t a problem at all) and was very very impressed with it. It is definitely one of the best books I have ever read in my life (and I read quite a lot). Metta’s story is so touching, and I was really amazed to find out in the end that it is all true! Of course we can never be 100 % sure what the exact course of events was, but I think it is clear that there simply was not enough evidence against Metta even by the 1800’s standards, not to mention todays’s standards. She should never have been convicted, let alone executed.

  Anyway, I just wanted to share this story, because kind of by accident I became a fan of yours, and also my family holiday became even more enjoyable.

  • Dear Mikko,

   I am so glad your wife brought you Mercurium and that you liked it! Great!

   Yes, what a horrible fate. It was hard writing the book but when I get messages like yours it makes me so happy.

   I have flowers from Mettas home, Lilla Gisslared, in my garden and I stay intouch with the relatives. Just the fact that there are relatives and that they are interested in their past!

   Keep Metta close to your heart! Thankyou for writing to me!

   Warm regards to you in Finland!

   Ann

 7. Har nu läst ut boken Mercurium som handlar om Metta Fock!
  Den historien rörde mig enormt! Har läst alla dina böcker, de tre första sträckläste jag.
  Jag älskar den paralella skrivstilen du har. Både om det som hänt för länge sen och det som hände i nutid! Nu väntar jag med spänning på nästa bok! Tycker jag känner jag Karin, Johan, Folke och Robert. Tycker mig se Andante vid en brygga osv…
  Så jag väntar med spänning och måtte det gå fort. Vill bara ha mer och mer….
  Tack för att jag fått den stora glädjen att läsa dina böcker Ann.
  Kram från Norge.
  Synnöve.

  • Hej Synnöve,

   så härligt om du känner Karin och gänget så väl att du tycker dig se Andante vid en brygga. Så är det ju för mig – att Folke dyker upp och fäller kommentarer när jag minst anar det, att Robert tvättar händerna en extra gång för att få bort alla baciller och att Karin lägger till nere på bryggan.

   Nu knåpar jag med glädje vidare med bok 5. Det är så fint att få så fantastiska kommentarer – ger mig extra energi! Tack!!

   Vänliga hälsningar till dig i Norge!
   Ann

 8. Hej Ann,
  Vill bara säga att jag också bland många andra är ett fan av dina böcker. Har bott i Kungälv o nu på Tjörn, så jag känner igen mig. Liksom Dick H var det just Mercurium som berörde mig mest. Men alla är otroligt bra. Ser fram emot ”Havskatten”.

  Ha en skön sommar
  Annika

  • Hej Annika,

   fint att du blev berörd, sänd Metta en tanke.

   Efter den där boken har skrivandet gått trögt. Enda kvinnliga fången på Carlstens fästning. Att få gå i hennes fotspår på Lilla Gisslared och i hennes omgivningar, att få sitta i hennes cell i Kommendantshuset och att få hitta och lära känna hennes nu levande släktingar. Det blir nog inte bättre än så, och vad gör man efter det? Men alla historier berättas på sitt sätt och nu är jag på sluttampen med Havskatten där dåtidsberättelsen utspelar sig år 1906 när Marstrands Havskuranstalt är i full gång och på modet.

   Vänliga hälsningar
   Ann

 9. Hej!
  Fantastiskt bra bok som med sin detaljrikedom levandegör en sorglig historia.
  Ser fram emot din nästa bok….och hoppas hinna läsa dina övriga medan jag väntar.

  • Hej Marie,

   kul att du lade märke till detaljerna. Gäller ju att välja med omsorg så att man inte tynger historien. Men när man sitter och funderar på om Fockens mössa är stickad eller vävd – (den är vävd!) och skall den vara röd eller grå (grå! eftersom han är färglös och det är dessutom dyrt att färga garn) så börjar man väl närma sig nördgränsen. Och samtidigt är det intressant att hitta föremålen som sätter tidsfärgen, att få prata med människor på museer och andra ställen, ta del av deras kunskap. Hoppas du tycker om de andra böckerna, jag skriver vidare på bok 5. (Det har varit trögt den här gången.)

   Vänliga hälsningar
   Ann

 10. Jag har läst de tre första böckerna som eböcker via E-lib. Men, Mercurium finns inte där längre. Varför finns den inte det?

 11. Hej Ann Rosman!
  Jag som skriver till Dig är en kvinnlig kompositör i Hässelby (i västra Stockholm). I mig har Du fått en ny entusiastisk läsare.
  Redan 1983(!) såg jag Yngve Lyttkens bok ”Trefalt mord” på antikvariat i Gamla stan. Jag insåg genast att detta måste handla om en stor tragedi. (Fast det dröjde innan jag köpte den boken).
  Jag bara måste be att få tacka Dig för Ditt mästerverk ”Mercurium”! Ty så, e j något annat bör den kallas! Och vilket utsökt komplement Din bok är till Lyttkens
  mera strikt juridiskt hållna bok.
  Men, istället för bara lovord över Din fantastiska ”pusseldeckare” vill jag nu föreslå följande. Inför per omgående ”Mercurium”, och gärna Dina andra böcker, i Svensk litteraturkanon för skolungdom. D.v.s. som standardläsning för all Svensk ungdom. I sht. för mellanstadiet, högstadiet och ej minst för gymnasiet. Själv har jag påbörjat ett orkesterverk till minnet av Metta Fock. Det var i höstas, sedan jag läst Din bok. M.v.h. Erika Förare
  P.S. Vill återkomma med många fler synpunkter. D.s.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.