Fyrmästarens dotter

Fyrmästarens dotter – idén till boken

Min arbetsplats – ett Offshoreföretag i Göteborg beslutade att ta sig an renoveringen av fyren Pater Noster, hemmahörande på frimärksstora ön Hamneskär i Marstrandsfjorden. Fyren hade lyfts bort från ön 2002 och horisonten var sig inte lik utan den välbekanta silhuetten.

En fyr som sedan 1868 lyst säker väg för sjöfarare befann sig nu i vår produktionshall. Likt ett jättelikt mekano låg Pater Noster nedplockad och rent fysiskt kunde jag klappa på fyren. Alla bitar undersöktes, reparerades (i den mån det gick) varmförzinkades, målades och monterades för att efter 3 års arbete åter bli en 32 meter hög fyr.  26 september 2007 tänds Pater Noster på nytt. Vilken känsla att stå på klipporna när första blänket svepte fram!

Man insåg tidigt att en fyr behövdes i Marstrandsfjorden och bästa platsen var ön Hamneskär. Problemet var att ön var för liten, här kunde ingen bo. Därför monterades en fyr på toppen av Carstens fästning På Marstarndsön. Men fyren blev så högt belägen att de sjöfarande misstog sig och trodde att fyren var en stjärna. 1868 byggdes därför fyren Pater Noster upp på Hamneskär och tre familjer flyttade ut för att sköta om den. Fyrmästarens, fyrvaktarens och fyrbiträdets familj. Arbetet var ofta farligt, inte sällan fick fyrpersonalen undsätta skeppsbrutna.

Pater Nosters andre fyrmästare dog uppe i tornet under en vakt i februari 1874. Fyrbiträdet Rosendahl drunknade utanför ön. Och kvinnorna som följde med ut till dessa karga platser och svåra förhållanden måste varit något utöver det vanliga.

Ett svartvitt foto av första fyrvaktarparet, Olof och Johanna Andersson fick mig att börja fundera. Allvarliga och samlade tittar de in i kameran, våra blickar möts genom tidsrymden. Samtidigt som jag läser om fyrens historik kommer jag i kontakt med Bertil Nilsson, boende på Marstrandsön. Han visar sig vara son till en av Pater Nosters sista fyrmästare. Jag frågar om fyren och människorna som bodde där ute på den lilla ön fram till dess att fyren automatiserades 1965 och ingen mänsklig hand längre behövdes. Bertil berättar om livet på ön och om sin pappa fyrmästaren.

Tre familjer bodde ute på Hamneskär och varje familj hade sin avdelning i matkällaren som under kriget även fått fungera som skyddsrum. Den där matkällaren – den stabila stengrunden och det röda överbygget i trä var intressant. Vad hade man inte kunnat gömma på en sådan plats och vad hade inte kunnat hända ute på isolerade ön Hamneskär! Tänk om något gömts här ute, något som uppdagas först i samband med renoveringen av fyrbostäderna 2007.  En av de tre avdelningarna i matkällaren skulle kunna ha murats igen, efter att en kropp gömts i utrymmet därinne. Fast för den som vill dölja ett mord är det ju enklare att sänka kroppen i havet.

Alltmedan jag utforskar Marstrand och passar på att prata med äldre generationer av Marstrandsbor dyker en historia upp.

Till slut har jag med en historia i nutid och en i dåtid. Jag rullar ut några meter av sonens ritpapper på köksbordet, tejpar fast det och börjar strukturera upp alla händelser. En tidsaxel för nutiden och en för dåtiden eftersom kroppen som hittas i matkällaren tycks ha legat där länge – i 40 år tror rättsläkaren. Men hur ser en kropp ut efter 40 år? Under vilka omständigheter bevaras den på bästa sätt? Jag kontaktar rättsmedicinska i Göteborg,  där en rättsläkare erbjuder ett studiebesök och tar sig tid att svara på mina frågor.

Så sitter jag med ett manuskript som vännerna får läsa. Jag ringer en litterär agent – Nordin agency. De i sin tur kontaktar ett antal förlag, däribland Damm förlag som vill ge ut boken. Under tiden dyker det upp nya idéer, nya historier och allt medan Fyrmästarens dotter går i tryck och blir bok och ljudbok skriver jag vidare. Nu ligger bok två – Själakistan klar för att ges ut i maj 2010. Och Fyrmästarens dotter kommer att ges ut i Norge, Danmark, Finland, Italien, Spanien, Tjeckien, Frankrike och Tyskland.

Fyrmästarens dotter – kriminalroman i Marstrandsmiljö

Då fyren Pater Noster från 1868 på frimärksstora ön Hamneskär i Marstrandsfjorden renoveras hittas en kropp inmurad i matkällaren. Han tycks ha legat där länge – 40 år tror rättsläkaren. Samtidigt som kroppen upptäcks får Putte, en gammal sjökapten på Marstrandsön ett brev som leder till den fartygsmodell som hänger i hans och hustrun Anitas bibliotek. Dolt inne i modellen finns en vers, en skattkarta för den som kan tolka den rätt …

Ann Rosman är bosatt i Marstrand. Hon är en erfaren långfärdsseglare, älskar Evert Taube och Bohusläns skärgård, Marstrands historia och mysterier.

Marstrand. En stad grundad på 1100-talet, ett idylliskt skärgårdssamhälle omslutet av det salta havet och med en fri horisont åt väster. Känslan det ger mig är att möjligheterna är oändliga. Särskilt när solen går ned och hela havet förvandlas till flytande guld.
Tänk alla de människor som trampat på skifferplattorna och kullerstenen i Marstrand före mig! Baderskor, servitriser och springpojkar. Kaparkaptener och kungar.
Marstrand är som en port där två världar möts: nutiden och det förgångna – eller varför inte verkligheten och fantasin …
Med förhoppningen att det skall droppa saltvatten om boken.

Fyrmästarens dotter utkommer i maj 2009 på Damm förlag. Finns där böcker säljs, finns även som ljudbok och på Mp3.