”… Där vinden sveper in från Doggers bankar med doft av tång och salt och äventyr …”

Segling, havet & Evert Taube

Jag har seglat sedan barnsben. Sex veckor varje sommar spenderades i familjens båt med barkade segel. Fascinerad lyssnade jag på pappa när han pratade med de gamla fiskargubbarna i hamnarna längs Bohuskusten. Med deras breda dialekter var det ibland svårt att förstå vad som sades. Ofta plockade jag pelikanfotsnäckor där fiskarna rensat sina nät och pappa berättade historiken om platserna vi kom till. På så vis blev öarna, som såg så platta ut på sjökortet, levande och spännande.

Långfärdssegling

När jag blev äldre blev seglatserna längre och gick till Shetland, Orkney, Nordirland, Skottland, Inre och Yttre Hebriderna samt ögruppen St Kilda utanför just Yttre Hebriderna. Båten, en långkölad Cutlass 27 var bara dryga 8 meter lång och ofta var vi minst i hamnarna. Med bara två personer ombord under längre seglingar får man turas om att segla och sova. Det går ju inte att lägga till någonstans då man seglar över Nordsjön … Beroende på varifrån man seglar över och vart tar det mellan 3 och 5 dygn, men allt beror naturligtvis på vinden och vädergudarna.

Istället för att skriva loggbok skrev jag resebrev till mormor och morfar som jag postade i varje hamn. Jag drog ned på farligheterna och berättade istället om möten med valar, delfiner och lunnefåglar. Väl hemkommen hade jag med mig högvis med bilder som morfar somnade till.

”Vatten, bara vatten – skall det verkligen vara något?” kunde han säga.

Evert Taube

Mina föräldrar har en god vän som spelar dragspel och det var väl så jag kom i kontakt med Evert Taubes musik. När jag under ljusa sommarkvällar låg i förpiken ombord för att sova, kunde jag höra dragspelsmusiken som spelades i deras skuta som låg intill. Än idag finns det ingenting som går upp mot Evert Taubes visor. Ingen har som han beskrivit det flikiga landskapet, de rundslipade hällarna och den doftande ljungen.

” … Där vinden sveper in från Doggers bankar med doft av tång och salt och äventyr … ” Evert Taube